fbpx Skip to main content

Хлорни таблетки за басейн – опасни ли са?

Опасен ли е хлорът на хапчета за употреба в басейните? Той ли е причината за дразненията на очите? И защо трябва задължително да вземем душ преди ползване на басейна, дори и да сме чисти?

Общоприето мнение е към хлора да се отнасяме негативно – мирише, изсушава кожата, а някои хора получават дразнения на лигавиците. А има и алтернативни методи за пречистване на водата. Тогава защо продължаваме да използваме хлорните таблетки за басейн?

Алергия към хлора на таблетки за басейн –  има ли такава?

Хлорът е силно отровно вещество. Това означава, че може да предизвика различни реакции при хора с различни заболявания или алергии. Не може да се каже че хлорът е със алергени функции, т.е. не съществуват „алергии към хлора“. Произходът на тази реакция е много по-сложна.

Много често хора, които посещават басейн и активно практикуват плуване се оплакват от дразнения на лигавицата, течащ нос и др. Суха кожа, дразнене на очите, кихане и кашлица – ако тези симптоми се появяват след като сте били в басейн, сигурно предполагате, че сте алергични към хлора във водата.

Но всъщност алергии към хлора не съществуват. Сам по себе си хлорът не е алерген, според проучване на Американския колеж по алергия, астма и имунология  и затова можем да говорим само за чувствителност към хлора.

Проявите на чувствителност към хлор таблетки за басейн могат да са:

Контактен дерматит – зачервена, лющеща се кожа, сърбеж и дори така нареченият „хлорен обрив“ – малък, червен, изявен обрив, наподобяващ уртикария, със силен сърбеж;

Конюнктивит – възпаление на лигавицата на окото, зачервяване, сухота или напротив, обилно сълзене;

Респираторни симптоми – кашлица, хрема, кихане, запушен нос.

Освен това хлорът косвено може да способства развитието на астма и алергии към други дразнители чрез раздразване на дихателните пътища.

Още един рисков фактор за развитие на чувствителност към хлора е продължителният контакт с хлор. Това се отнася за професионалните плувци, спасителите и хората, които използват хлор под формата на почистващи средства, такива като таблетки за басейн за пречистване на водата.

Чувствителност към хлор имат дори и олимпийски шампиони например шесткратната златна медалистка на Олимпийските игри – плувкинята Ейми ван Дайкън, петкратният златен медалист  Йън Торп. Торп от дете страдал и имал проблеми с дишането. Дори и щипките за нос, които предпазват от попадане на вода в носа, не помагали.

Как се дезинфекцират басейните? Защо се използват хапчета за басейни с хлор?

Добрите басейни са тези, където подготовката на водата преминава през всички необходими етапи, а след нея качеството се контролира постоянно. Подготовката на басейна се състои от три задължителни етапа:

Механична филтрация – използва се филтър, който събира замърсените частици и съединения. Основно се използват пясъчни филтри, те могат да събират частици минимум до 40-50 микрона. Помпите с техните предфилтърни кошници отделят първите по-едри замърсители  след това се преминава през основната пясъчна филтърна група  и/ или фина филтърна група като картушен Филтър. Всяко по-дребно нещо попада в басейна. Има филтри, които могат да събират частици от 1-2-3 микрона. Но те са много скъпи и не всеки може да си ги позволи. Те могат да филтрират всяка мръсотия, частички прах, кожа и дори бактерии.

Подготовка на водата – настройване на показателите на водата до комфортната за плуване. Включително говорим и за баланса на pH нивата на водата. Това значи, че водата не трябва да е нито прекалено киселинна, нито прекалено алкална, с подходящо оборудване и автоматизирана система  за басейн pH-то може да се балансира като  стойността  трябва да е в границите  7,2-7,6 – както и при питейната вода.

Дезинфекция – това, че е прозрачна водата, не значи, че е чиста. Лесно може да се постигне прозрачна вода с хлор таблетки за басейни, но това не значи, че ще е безопасна. Например някои разпространени причинители на инфекциите с диария, с които се бори хлорът в тези таблетки за басейн, не се повлияват от него лесно.

Спрямо американските и европейските норми за чистота за дезинфекцията може да се използва хлор. Дезинфекциращото вещество за басейни трябва да отговаря на три условия:

Да убива причинителите на зарази;

Да е окислител (за да изсветлява водата и да унищожава мръсотията, която филтърът не е успял да премахне);

Да е постоянно във водата като активно действащо вещество.

Хлор се използва по-често, отколкото бром, защото е в еднаква степен и добър дезинфектант, и добър окислител. А бромът действа по-бързо като дезинфектант, но е по-слаб окислител. Затова при употреба на бром, трябва да се използват  и други вещества за окисляване.

Защо в басейните мирише на хлор? Значи ли, че са сложили прекалено много таблетки хлор в басейна?

Не, по-скоро значи, че водата в басейна е прекалено замърсена заради самите посетители. Специфична миризма имат не хлорните таблетки за басейн, а хлорамините – това е така нареченият комбиниран хлор, който вече е реагирал със замърсителите – пот, кожни мазнини, козметика и урина.

Точно хлорамините са причината не само за миризмата, а и за цялото отрицателно въздействие върху здравето на човека. Те са тези, които изсушават кожата и дразнят лигавиците.

Задачата на хората, които стопанисват басейните, е да се борят със комбинирания хлор. Ако съдържанието на комбиниран хлор не надвишава 0,2 мг/л, няма да  има миризма, няма да имат ползвателите проблеми с кожата. Но в повечето басейни този показател е много повече. И проблемът не е в безхаберието на хората, които поддържат басейна, а в липсата на информация и знания за здравословна поддръжка.

Какво е решението, за да се избавим от вредното въздействие на хлорните таблетки за басейни?

Решението е въвеждането на иновации. Има технология, за екологично третиране с която може да се елиминира така вкоренената в живота ни употреба на хапчета за басейни с хлор в тази индустрия. При нея не се използва добавяне на хлор, екологично съобразна е, не оставя отпадъчни вещества, не влияе негативно на въздуха, на околната среда, на водата и човешкото здраве.

И ние Ви я предлагаме! Избирайки Healthy Swim, Вие не просто избирате нова технология. Вие ще модернизирате басейна си, ще осигурите по-добър и надежден контрол на дезинфекцията на водата в басейна, ще предоставите на своите клиенти и ползватели на басейна здравословна среда за спорт и отдих, ще запазите и дори подобрите околната среда, премахвайки нуждата от използване на таблетки за басейни с вредни за околната среда и здравето на хората химикали.

В дългосрочен план, освен всичко друго, ще спестите средства. Инвестирайки в нови технологии, осигурявате бъдеще за своя бизнес и добро изживяване на своите клиенти всеки ден, ден след ден – инвестирате веднъж и забравяте за непрестанното снабдяване на скъпоструващи хапчета за басейни.

Оставете коментар