fbpx Skip to main content

Без цялостна подготовка на басейна няма как той да бъде безопасна среда за ползвателите му. Сред традиционните и необходими начини за това са тестването на водата, рециркулация, филтрация, механично почистване и дезинфекция на водата.

Дълго време единственият достъпен начин за дезинфекция на басейните беше хлорът под формата на таблетки, течности и прах. Хлорът има силни антибактериални свойства, но има  и много големи минуси, които ще разгледаме в тази статия.

Хлор за басейни – недостатъци

За дезинфекция на басейните се използват химически препарати, които съдържат хлор. При попадането на хлора в течна среда той си взаимодейства с най-простите бактерии, вируси, гъбички. Благодарение на дезинфекциращата си способност, той прониква в самите организми, предизвиква мутация, разпад на клетките и тяхната гибел.

Често обаче се практикува пренасищане на водата в басейна с хлор, за да бъде гарантирана нейната ефективна дезинфекция. Това, за съжаление, създава предпоставки за влошаване здравето на потребителите на басейните.

За да се избегне системното и постоянно дезинфекциране с хлор, хората прибягват до така нареченото „шоково“ обработване с хлор, в десетки пъти по-високи дози от стандартните за целта. В резултат на прекомерното количество хлор за басейна на практика умират всички бактерии, водата и стените на басейна се изчистват от спорите на водораслите. След шоковото обработване на водата в басейна с хлор обаче тя става негодна за къпане, докато не се намали съдържанието на хлор в нея до допустимите граници.

Какви химични реакции настъпват при добавяне на хлор за басейн и опасни ли са те?

При добавяне на хлор към водата протича химична реакция и се отделя слаба киселина, наречена хипохлорна киселина. Тази киселина е в състояние да проникне през клетъчните стени на микроби като бактерии и вируси, така че атакува и убива микробите ефективно. Дезинфектантите на основата на хлор са много ефективни срещу широк спектър от вируси и бактерии, а при подходящи условия дори и срещу паразити .

Хлорът действа като разрушава протеините в бактериалните клетки, което води до смъртта на бактериите. Той може да убива и вируси, въпреки че методът, който използва за унищожаването на вирусите, все още не е толкова добре изяснен. Някои експерти смятат, че хлорът уврежда протеините в клетките на вирусите, което ги прави неспособни да проникнат в човешките клетки и да причинят инфекция.

Въпреки че хлорът може да убие повечето микроби, той не винаги действа незабавно. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията E. coli, често срещана бактерия, разпространяваща се чрез изпражненията, умира за по-малко от минута, когато е изложена на концентрацията на хлор за басейн, докато хепатит А- вирус, засягащ черния дроб, се унищожава за 16 минути.

Хлорът може да отнеме още повече време, за да унищожи стомашно-чревните паразити. На заболяването, наречено Giardia, му трябват 45 минути, за да умре, а на Cryptosporidium, сериозно диарийно заболяване, му трябват 10,6 дни, за да умре след излагане на хлор.

Хлорът се използва в басейните с цел да унищожава микробите, но когато се свърже с телесните отпадъци, които плувците внасят в басейните (например пот и урина),  образува съединения, наречени хлорамини. Съдържащите се във водата хлорамини, като дихлорамин и трихлорамин, дразнят кожата, очите и дихателните пътища (включително носа), когато се отделят като газ от водата и попадат във въздуха над нея, особено на закрито . Освен това хлорамините могат да допринесат за корозия на металите около водното място и в системите за обработка на въздуха.

Какво могат да направят операторите на басейни, за да предотвратят или да се отърват от хлорамините?

Хлорамините са вид комбиниран хлор, който се образува във водата и след това се отделя като газ във въздуха над водата. Повечето здравни служби ограничават количеството на комбинирания хлор във водата до 0,4 ppm или по-малко.

Хлорамините могат да се натрупват във водата и във въздуха ако около басейните ако няма достатъчно свеж въздух.  Това важи с особена сила за закритите водни съоръжения, където системите за обработка на въздуха не вкарват достатъчно свеж въздух и не изхвърлят достатъчно замърсен с хлорамини въздух. Хлорамините, които се отделят като газ от водата, са по-тежки от въздуха. Това означава, че те се утаяват на повърхността на водата, където могат да предизвикат негативни последици за здравето на плувците и работещите в съоръжението.

Въздухообработващите системи в затворените съоръжения може да премахват влагата от въздуха, но не винаги са проектирани да внасят достатъчно свеж въздух или да изхвърлят достатъчно замърсен с хлорамини въздух, затова операторите на басейни е добре да се консултират с технически представители как да използват максимално своята въздухообработваща система, за да намалят натрупването на хлорамини. Ако хлорамините не се изхвърлят навън, те ще се натрупват във водата и предизвикват здравословни ефекти у плувците.

Хлорамините са причината за характерната миризма в басейна. Прекомерното съдържание на хлорамини в басейна може да причини:

Конюнктивит;

Синузит;

Алергични реакции.

Освен тези отрицателни последици, хлорамините намаляват ефективността на работата на свободния хлор. Докато не се неутрализират те, хлорирането на водата в басейна не е ефективно.

Синтетичният хлор за басейн под формата на таблетки, течности и прах е познат вариант за дезинфекция на водата, но днес има много по-екологични, безвредни и ефективни методи за дезинфекция и пречистване на водата, инвестицията в които дори излиза по-евтино в дългосрочен план.

Heathy Swim дава екологично чисто, 100% ефективно и здравословно решение за премахване на химикалите като начин за пречистване на водата в басейна чрез иновативен метод, който е напълно безвреден и лесен за използване. Стойностите на хлора в басейна се наблюдават и контролират от дистанция чрез мобилна апликация в определените от нормативната база допустими граници, което на свой ред гарантира и доброто здраве на потребителите.

Иновативната технология за пречистване на басейни Healthy Swim е приложима както за частни, така и за обществени басейни, за хотелиерския бизнес и за всеки, който иска да се наслаждава на чиста вода в собствения си басейн. Целият процес по поддръжката е дигитализиран , в следствие на което се спестяват средства и управлението става  лесно и удобно. А изживяването в басейна с мека и кристална вода е ненадминато.

Оставете коментар