fbpx Skip to main content

5 причини да наемем сертифициран отговорник за басейна (CPO)

Ако сте собственик на плувен обект е необходимо да сте изключително бдителни по отношение на рисковете, свързани с него и потенциалните отговорности и последствия за бизнеса. Инцидентите в басейна, причинени от небрежност, могат да имат не само катастрофални последици за хората, но и за имиджа на съоръжението. Сертифицирането на отговорник за басейна дава на управителите на обществените плувни съоръжения необходимите инструменти за намаляване на опасностите и защита на плуващите и работещите. Когато управителят  или собственикът знаят как правилно да изчисляват, балансират и съхраняват химикалите, които се използват за поддръжката на басейна се осигурява по-хигиенична и безопасна среда. А при спазване на протоколите и законните изисквания се предотвратяват наранявания и удавяния.

При преминаване на сертификационен курс за отговорник за басейн обученият персонал получава ключови умения свързани с превенция и намаляване  на потенциалните рискове, поддръжка и дезинфекцията на водата, баланс на химикалите, регулаторни насоки, техники за отстраняване на неизправностите, процедури за навременно отстраняване на проблеми, предотвратяване заболявания, свързани с водата, химически опасности, токови удари и наранявания при подхлъзване и падане.

 

Наличието на сертифициран служител  в басейна ни дава следните 5  предимства:

  • чиста и безопасна вода с подходящ химичен баланс
  • по-дълъг живот на механичното оборудване
  • предотвратяване на нараняванията
  • съответствие с местните норми и регулации
  • превенция, водеща до спестяване на разходи в дългосрочен план

Чиста и безопасна вода за плуващите

Важна информация, която получава сертифицирания екип при обучението си е как да извършва третирането на водата. Това включва както химическите корекции, така и практиките за тестване на водата. Получава достъп до таблици, ръководства и диаграми за третиране на водата в басейна, които улесняват работата при отстраняването на проблеми или добавянето на химикали. В резултат на това третирането а водата е по-качествено и по- ефикасно. Спестяват се пари и време с навременна и адекватна намеса.

По-дълготраен живот на механично оборудване

Чрез рутинни проверки, превантивна поддръжка и добър химичен баланс на водата в басейна се избягва риска от затваряне поради наранявания или прекалено високи разходи за поддръжка. Всеки производител на оборудване дава примерна програма за рутинни инспекции и график за превантивна поддръжка за всяка част от оборудването. Въпреки че поддържането на оборудването на басейна все пак е вложение, тези разходи в дългосрочен план са много по-ниски от пълната подмяна на оборудването.

Предотвратени наранявания

Удавянията, болестите, предавани по воден път и засмукванията са травми, които могат да бъдат предотвратени чрез правилна поддръжка на басейна и спа центъра. Поради лош химичен баланс на водата тя може да стане мътна, което затруднява видимостта на дъното на басейна при инциденти или пренасяне на болести.

Съответствие с местните норми и регулации

Екипът е обучен за регулационните изисквания и правилата за  здраве и безопасност, следи за спазване на протокола. Прави проверки на водата на ежедневна база и води регистър със записи според изискванията на закона.

Превантивната поддръжка е важна за намаляване на дългосрочните разходи, подобряване на ефективността на системата и предотвратяване на инциденти. Благодарение на обучението за сертифициран отговорник за басейна персоналът може бързо да разпознава и прогнозира възможните проблеми. Това им позволява бързо да определят действията, необходими за решаване на проблема. Сертифицираният персонал при обучението си преминава през ситуационни сценарии на проблеми, които могат да се случат в басейна. В резултат на това е подготвен за множество ситуации.

Оставете коментар